Kahvaltı sofralarının vazgeçilmeyen ikilisi zeytin ve peynir yıllardan beridir iki klasik lezzet olarak tüketiliyor.
Fakat uzmanlar bu ikilinin sanıldığı kadar masum olmadığını belirtiyor. Bu ikili aynı anda tüketildiğinde kalp-damar sağlığından sindirim sistemine kadar birçok riski tetikleyebiliyor.
FAZLA TUZ BÖBREKLERİ ZORLUYOR
Zeytin ve peynir ikilisi hakkında uzmanlar, her iki gıdanın da genellikle salamura yöntemi ile hazırlandığını ve bu sebepten ötürü yüksek oranda sodyum içerdiklerini öne sürüyor.
Diyetisyen Dr. Hannah Lister, İngiltere merkezli Nutrition Daily dergisinde konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Zeytin ve peyniri birlikte yemek, vücuda gereğinden fazla tuz yüklemesi yapmak anlamına geliyor. Bu da böbreklerin dengesini bozar, kan basıncını yükseltir ve uzun vadede kalp hastalıklarını tetikler' dedi.
Kalp ve damar rahatsızlığı olan kişilerin zeytin ve peynir ikilisini aynı anda tüketme alışkanlıklarından uzak durması gerektiğini belirten uzmanlar, kahvaltıda 'birini seçin' önerisini sunuyor.
ARALARINA LİFLİ SEBZELER KOYUN
Zeytin ve peyniri aynı tabakta buluşturmak yerine, aralarına lifli sebzeler koyun. (Domates, salatalık, yeşillik ya da ceviz)