Cumhurbaşkanlığının himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl 21–27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası bu sene Anadoludakiler Kapadokya Pazarı açılış etkinliğiyle sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın teşrifleriyle Kapadokya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen programa Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Nevşehir Valisi Ali Fidan da katıldı.

Nevşehir'in gastronominin de önemli duraklarından biri olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, gelenekselleşen Türk Mutfağı Haftası vesilesiyle bir araya geldiklerini bildirdi.

Bu anlamlı etkinliği hayata geçiren Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Nevşehir Valiliğine teşekkür eden Emine Erdoğan, yurt dışında çeşitli etkinliklerle Türk Mutfağı Haftasını kutlayan dış temsilciliklere de şükranlarını sundu.

Bu Miras Bugünü ve Geleceği de Besleyen Bir Kaynaktır

Kültür ve Turzim Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da programda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kültürümüzün ve medeniyetimizin tüm değerlerini hatırlamak, yaşatmak ve geleceğe taşımak adına hayata geçirdiğimiz çalışmalarımızı Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda ayrı bir önem vererek sürdürmeye devam ediyoruz."

Bu yıl "Türk Mutfağının Klasik Yemekleri" temasıyla düzenlenen etkinliğin, Türkiye'nin mutfak geleneğine ait kadim uygulamaların günümüzde nasıl anlam bulduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Ersoy, "Bu miras sadece geçmişi değil, bugünü ve geleceği de besleyen bir kaynaktır. Biz, bu köklü kültürü koruyup yeniden yorumlayarak yaşatmak için çalışıyoruz." dedi.

"Anadolu sadece bir coğrafya değil, binlerce yıllık yaşam biçimlerinin, kadim bilgeliğin ve üretim kültürünün beşiğidir." diyen Ersoy, bu büyük yolculuğun üç ayrı ana başlık etrafında şekillendiğini dile getirerek bunları "Toprağın Bereketi", "Mutfağın Birikimi" ve "Ellerin Becerisi" olarak sıraladı.

Hafta boyunca yurt içinde yapılan etkinliklerle 81 ilin yerel mutfağını oluşturan temel reçeteler ve ürünler hazırlandığını hatırlatan Bakan Ersoy, yurt dışı temsilciliklerde düzenlenen etkinliklerde ise  yine Türk mutfağının klasik yemeklerinden oluşan menüler hazırlandığını söyledi.

"Anadoludakiler Projesi Yerelin Hafızasına Kulak Veriyor"

Konuşmasında Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları öncülüğünde hayata geçirilen Anadoludakiler Projesi’ne de ayrı bir başlık açan Bakan Ersoy, projenin özüne ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Toprakla kurulan derin bağ, ocakta pişen yemeğin taşıdığı hatıra, bir zanaatkârın dokunuşunda gizlenen sabır… Anadoludakiler Projesi işte tüm bu değerleri bir araya getirirken yerelin hafızasına kulak veriyor. Geçmişten gelen değerleri bugünün ihtiyaçlarıyla buluşturup, tasarımın diliyle yeniden keşfediyor, geleceğe ilham verecek bir bakış sunuyor."

Yerel Değerler Anadoludakiler Kapadokya Pazarı'nda Geleceğe Taşınıyor

Etkinlik kapsamında Kapadokya’da kurulan Anadoludakiler Kapadokya Pazari'na da dikkat çeken Bakan Ersoy, pazara ilişkin olarak, "Yerel üreticiye umut olurken ziyaretçilere ise unutulmaz bir kültürel deneyim sunan bu pazar gezici yapısıyla Türkiye’yi karış karış dolaşacak. Her durakta bir başka hikâye, bir başka tat, bir başka emekle vatandaşlarımızla buluşacak." ifadelerini kullandı.

Anadoludakiler Kapadokya Pazarı çatısı altındaki projelerin, kalkınmayı ekonomik faydanın ötesinde bir anlamla ördüğünü dile getiren Ersoy, şöyle devam etti:  

"Hikâyesi olan ürünlerin görünür olmasını sağlarken yerel değerleri yaşatarak geleceğe taşıyor. Bu yolculukta hazırlanan Kooperatif Kataloğu, kadın emeğine ve yerel üretime duyulan saygının bir yansımasıdır. Türkiye'nin dört bir yanından gelen ürünler, toprağın bereketini, ellerin becerisini ve kültürel birikimi taşımaktadır."

Mucize gibi hac yolculuğu! Uçak pistten 2 kez geri döndü Mucize gibi hac yolculuğu! Uçak pistten 2 kez geri döndü

"Bu Pazar Bir Kültür Mekânıdır"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise konuşmasında Anadolu topraklarının eşsiz değerlerini sahiplenme ve geleceğe taşıma yolculuğuna desteklerinden dolayı Emine Erdoğan'a teşekkür etti.

Yerel Kalkınma Hamlesi vizyonları doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, kültürümüzün sofraya taşınan değerlerini daha geniş kitlelerle buluşturmakta kararlı olduklarını vurgulayan Bakan Kacır, Anadoludakiler Projesi ile Anadolu’nun zanaat geleneklerini, yöresel ürünlerini ve üretim tekniklerini görünür kıldıklarını dile getirdi.

Türk mutfağının bereketli sofrasını dünyaya tanıtmak üzere önemli bir adım attıklarını belirten Kacır, "Köklü kültürümüzden beslenen değerlerimizi koruma altına alıyor, yeniden yorumluyor, günümüz dünyasında yeniden anlamlandırarak gelecek nesillere aktarıyoruz." dedi.

Anadoludakiler Kapadokya Pazarı'nın yalnızca bir satış alanı değil; bir kültür ve etkileşim mekânı olarak tasarlandığına dikkati çeken Kacır, şöyle devam etti:

"Yerel üretimin değerini ziyaretçilerimizle paylaşacağız. Anadolu’nun toprağında doğan ürünlerimizi yalnızca sergilemekle kalmayacak, o ürünlerin arkasındaki emeği, kültürü ve yaşam biçimini de görünür kılacağız. Üreticilerimizin, zanaatkârlarımızın, kooperatiflerimizin ve tasarımcılarımızın bir araya geldiği özel buluşmalar vesilesiyle belleğimizi tazeleme fırsatı bulacağız. Kapadokya’nın çekim merkezi rolünü besleyecek bu kültür şöleninin ziyaretçilerle dolup taşacağına, bereketiyle çoğalacağına inanıyoruz. Anadoludakiler projemizi, bizzat bu kadim topraklar üzerinde yaşayan milletimiz ile el ele sürdürmeye, ortak hafızamızı birlikte tazelemeye, geçmişin izlerini bugünün sesiyle buluşturmaya devam edeceğiz."

Kaynak: RSS