Türkiye'nin Avrupa Birliği ile savunma sanayisinde iş birliğini derinleştirme ihtimali, Yunanistan'ı harekete geçirdi. Atina yönetimi, Türk savunma şirketlerinin AB projelerine katılımını sınırlamak amacıyla Avrupa çapında diplomatik girişim başlattı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Avrupa’daki Yunan büyükelçiliklerine talimat vererek, yerel yetkililerle temasa geçmelerini ve Ankara'nın AB savunma projelerine entegrasyonunun engellenmesi için girişimde bulunmalarını istedi.

AB’NİN TÜRKİYE’YE AÇILIMI ATİNA’YI ENDİŞELENDİRDİ

Avrupa Komisyonu’nun SAFE (Avrupa Güvenlik Eylemi) düzenlemesi kapsamında, AB dışı ülkelerin savunma sanayi projelerine katılımı mümkün hale gelirken, Brüksel’in Türkiye ile iş birliği niyeti Yunanistan’da rahatsızlık yarattı.

Yunanistan, bu iş birliklerinin oy birliğiyle değil, nitelikli çoğunlukla alınmasını istemesine karşı çıkarak, kararların oy birliğine bağlanması için bastırıyor. Fransa da Atina'nın bu tutumuna destek veriyor.

TÜRK SAVUNMA SANAYİSİNDEKİ YÜKSELİŞ DİKKAT ÇEKİYOR

Kathimerini gazetesi, Türkiye’nin İHA teknolojisinde elde ettiği ilerleme, Baykar’ın İtalyan Piaggio Aerospace’i satın alması ve TUSAŞ’ın Airbus ile yaptığı anlaşmaların, Yunanistan için ciddi bir rekabet tehdidi oluşturduğunu yazdı ve Yunanistan açısından zamanın giderek daraldığını belirtti.

Gazeteye göre, AB Dönem Başkanı Polonya'nın 27 Mayıs’taki Genel İşler Konseyi toplantısında Türkiye’yi gündeme getirme planı, Atina’nın zamanla yarıştığını gösteriyor.

Muud’da Rıza Tamer nisan ayının en çok indirileni oldu Muud’da Rıza Tamer nisan ayının en çok indirileni oldu

Yunan hükümeti, Baykar ve TUSAŞ’ın ürettiği silahlı İHA’ların, elektronik harp ortamlarında bile yüksek performans sergileyebilmesi, üretiminin %90’ını ihraç etmesi ve Türkiye'nin zırhlı araç üretim kapasitesinin Fransa’nınkini 30 kattan fazla aşması nedeniyle endişeli.

Aralık 2024’te İtalya’nın onayıyla Baykar, 140 yıllık Piaggio Aerospace’i bünyesine kattı. Savunma ve havacılık dünyasında devrim yaratan bu tarihi satın alma dünya basınında geniş yankı uyandırmıştı.

"TÜRKİYE ÇOKTAN ÜRETİM GÜCÜNÜ İSPATLADI"

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin, Türk savunma şirketlerinin küresel tedarik zincirindeki rolüne vurgu yapan sözlerini alıntılayan Kathimerini, “Türkiye, üretim kabiliyetini çoktan geliştirmiş bir savunma ortağı” ifadesiyle bu yükselişi kabul etti.

Rutte’nin, ABD'deki mühimmat üretim tesislerinin bile Türk iş ortakları olmadan üretim yapamayacağını söylemesi, Ankara’nın uluslararası savunma ekosistemindeki yerini daha da güçlendirmiş durumda.

TUSAŞ’TAN AB’YE AÇILIM HAMLESİ

Türkiye’nin yerli jet eğitim uçağı HÜRJET için İspanya ile üretim anlaşması imzalayan TUSAŞ, NATO ülkeleri nezdinde büyük ilgi uyandırdı. Atılan adım Türkiye’nin AB savunma sanayii pazarındaki varlığını daha da artıracak.

Kaynak: RSS