Kurban bayramı denilince ailece yapılan mangallar, et kavurmaları ve bolca tüketilen et yemekleri gelir. Ancak kurban etinin tüketilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu da unutmamak gerekir.

Özellikle kurban eti, kesimden hemen sonra tüketilmemeli ve 24 saat dinlendirilmelidir.

Liv Hospital Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Yasemin Cantimur

TAZE ETİN DİNLENDİRİLMESİ: SİNDİRİM VE LEZZET İÇİN ŞART

Kurban etinin kesimden hemen sonra tüketilmesi, sindirim sorunlarına yol açabilir. Çünkü kesim sonrası etlerde "rigor mortis" adı verilen kas sertliği oluşur ve bu durum etin sindirilmesini zorlaştırır.

Etin buzdolabında en az 24 saat dinlendirilmesi, hem lezzetini artırır hem de sindirimi kolaylaştırır. 

Bayramda hastanelik olmayın! Uzmanı uyardı: “Bu hatayı sakın yapmayın”Bayramda hastanelik olmayın! Uzmanı uyardı: “Bu hatayı sakın yapmayın”

PORSİYONLARI İYİ AYARLAYIN 

Bayram sofralarında et tüketimi artar; ancak aşırı et tüketimi sağlığı olumsuz etkileyebilir.Her şeyde olduğu gibi kırmızı et de fazla tüketildiğinde zararlıdır.Bu nedenle, günlük et tüketimini 100-150 gramla sınırlamak faydalı olacaktır.

ETİN YANINDA MUTLAKA LİFLİ GIDALAR TÜKETİLMELİ 

Yapay zeka terapist olabilir mi? Yapay zeka ile terapi modası büyüyor! Yapay zeka terapist olabilir mi? Yapay zeka ile terapi modası büyüyor!

Etin yanında bol lifli gıdalar tüketmek, sindirimi kolaylaştırır ve kolesterol seviyelerini dengeler. Özellikle yulaf, baklagiller, sebzeler ve meyveler, çözünür lif açısından zengindir ve LDL kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. 

Kurban ibadetiyle ilgili tüm merak edilenler!Kurban ibadetiyle ilgili tüm merak edilenler!

SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMALI

Etin yüksek ısıda, doğrudan ateşte pişirilmesi sırasında kanserojen olan heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar oluşabilir. Bunlar uzun vadede kanser riskini artırabilir. Etleri haşlama, buğulama veya fırında pişirme yöntemlerini tercih etmek daha sağlıklıdır.

KALP VE BÖBREK HASTALARI DİKKATLİ OLMALI

Kırmızı etin doymuş yağ içeriği yüksek olabilir.Bu durum, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları olan bireyler için risk oluşturabilir.Ayrıca, gut hastalığı olan kişilerde de fazla kırmızı et ve sakatat tüketimi atakları tetikleyebilir.Bu nedenle, bu bireylerin et tüketimini sınırlamaları ve az yağlı etleri tercih etmeleri önerilir.

SU TÜKETİMİ VE FİZİKSEL AKTİVİTEYİ BAYRAMDA DA İHMAL ETMEYİN

Et tüketiminin arttığı bayram dönemlerinde su tüketimini artırmak, sindirimi destekler ve vücut dengesini korur. Ayrıca, günlük 30 dakikalık hafif egzersizler, hem sindirim sistemini rahatlatır hem de genel sağlık için faydalıdır.

GELENEKSEL LEZZETLERİ BİLİNÇLE TÜKETMEK

Kurban Bayramı, paylaşmanın ve birlikte olmanın en güzel örneklerinden biridir. Bu özel günlerde, et tüketimini bilinçli ve dengeli bir şekilde yapmak, hem sağlığımızı korur hem de bayramın keyfini artırır. Unutmayalım ki, sağlıklı bireyler, mutlu toplumların temelidir.

Kaynak: RSS