Sağlık

Kapış kapış gidiyor: Kansere karşı siper oluyor! Yiyince zırh gibi koruyor

Uzmanlara göre muşmula, kanserle mücadelede vücudun doğal savunma sistemini güçlendirerek önemli bir rol üstleniyor. Serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önleyebileceğinin altını çiziyor. Öte yandan kansere karşı koruyucu etkileriyle ön plana çıkan muşmulanın taze olarak tüketilmesi gerekiyor.

Muşmula, fenolik bileşikler, flavonoidler ve C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Bu maddeler, vücutta hücre hasarına yol açan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, özellikle kanser gibi kronik hastalıklara karşı koruma sağlar.

MUŞMULA, KANSERE KARŞI SAVAŞ AÇIYOR!

Kanser, hücre mutasyonlarıyla başlayan karmaşık bir süreçtir ve muşmulanın içerisinde bulunan antioksidanlar bu sürecin başlatıcılarını etkisizleştirerek riski azaltabilir.

Muşmula yüksek antioksidan özelliği taşımasının yanı sıra lif açısından da zengin bir meyvedir. Lifli yapısı sindirim sistemini destekler, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu da genel vücut direncinin artmasına, bağışıklık sisteminin kanserli hücrelerle daha etkili mücadele etmesine zemin hazırlar.

Birçok kanser türü, vücutta uzun süreli iltihabi süreçler sonucunda gelişebilir. Muşmulanın içerdiği bazı bileşenler ise inflamasyonu (iltihabı) azaltıcı etki gösterir. Bu yönüyle de muşmula, özellikle kolon, mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu bir kalkan oluşturabilir.

KANSERDEN KORUYAN MUŞMULA NASIL TÜKETİLMELİ?

Muşmula taze olarak tüketilebildiği gibi, kurutularak çay şeklinde de hazırlanabilir. Özellikle kış aylarında bağışıklığı desteklemek amacıyla kaynatılıp içilmesi tavsiye edilir. Ancak aşırı tüketimin ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır.