Kanada’da Antep fıstığı içeren bazı gıda ürünlerinde Salmonella bakterisinin tespit edilmesi, ülke genelinde ciddi bir sağlık alarmına yol açtı.
VAKA SAYISI ARTIYOR: 52 KİŞİ ETKİLENDİ, 9 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI
Kanada Kamu Sağlığı Ajansı’nın 6 Ağustos’ta yayımladığı son verilere göre, ülkede şu ana dek 52 doğrulanmış Salmonella vakası tespit edildi. Vakalar 2 ile 89 yaş aralığındaki bireylerde görüldü ve 9 kişi hastaneye kaldırıldı.
Akıllı telefonlar tarihe karışıyor! Yeni bir dönemin kapıları aralanıyor
Yetkililer, hafif belirtiler gösteren birçok kişinin test yaptırmaması nedeniyle gerçek vaka sayısının açıklanan rakamların çok üzerinde olabileceğini belirtiyor.
GERİ ÇAĞRILAN ÜRÜNLER LİSTELENDİ
Salmonella riski taşıdığı gerekçesiyle geri çağrılan ürünler şu şekilde açıklandı:
Habibi markalı Antep Fıstığı Çekirdeği
Al Mokhtar Gıda Merkezi markalı Fıstık
Dubai markalı Fıstıklı ve Knafeh Sütlü Çikolata
Bazı ürünlerin unlu mamuller gibi farklı gıdaların içinde de yer alabileceği belirtiliyor. Bu nedenle dolaylı tüketim riski taşıyan ürünlere karşı da dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor.
SALMONELLA ENFEKSİYONUNA KARŞI UYARI
Salmonella bulaşmış gıdalar genellikle görünüş, tat ya da kokuda farklılık göstermediği için tüketici tarafından kolayca fark edilemiyor.
Enfeksiyon belirtileri genellikle tüketimden sonraki 12–72 saat içinde ortaya çıkıyor ve şunları içerebiliyor:
Şiddetli ishal
Karın krampları
Yüksek ateş
Halsizlik ve mide bulantısı
Sağlıklı bireylerde hastalık genellikle 4 ila 7 gün içinde atlatılsa da, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler (bebekler, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalar) için tablo daha ciddi olabilir.
Kanadalı yetkililer, riskli ürünlerin tüketilmemesi ve semptom görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması çağrısında bulunuyor.