İshal denince akla ilk olarak 'mikrop kaptım' düşüncesi gelse de gerçek neden çoğu zaman gözden kaçabiliyor. Özellikle yaz sıcaklarıyla birlikte artış gösteren vakalarla ilgili Medipol Bahçelievler Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya'dan ezber bozan bir uyarı geldi.

Aman içmeyin: Tuvaletten 3.000 kat daha kirli olduğu açıklandı!Aman içmeyin: Tuvaletten 3.000 kat daha kirli olduğu açıklandı!

'İshalin nedeni her zaman mikrop değildir' diyen Prof. Dr. Sarıkaya; laktoz intoleransı, gluten hassasiyeti veya sindirim sistemi bozukluklarının da bu tabloya yol açan sinsi nedenler olduğunu belirtti.

İSHAL BİRÇOK NEDENE BAĞLI OLARAK GELİŞEBİLİR

İshalin çok sayıda gevşek ve sulu dışkılama olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Sarıkaya, 'Genellikle bakteriler, virüsler ve parazitler ishale neden olan mikroorganizmalardır. Ancak mikroorganizmalar dışında besin alerjileri, laktoz intoleransı, gluten hassasiyeti, inflamatuvar bağırsak hastalıkları, irritabl bağırsak sendromu ve pankreatik enzim yetmezliği gibi durumlar da ishale neden olabilir' diye konuştu.

Telefonunuzu 00.00-5:00 arası şarj etmeyin! Sebebi herkesi şaşırttıTelefonunuzu 00.00-5:00 arası şarj etmeyin! Sebebi herkesi şaşırttı

AKUT VE KRONİK İSHAL FARKLI DEĞERLENDİRİLİR

İshalin süresine göre ikiye ayrıldığının altını çizen Prof. Dr. Sarıkaya, 'Akut ishal genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer ve iki haftayı aşmaz. Kronik ishal ise dört haftadan uzun sürer. Bu durumda altta yatan nedenleri tespit etmek için ileri tetkikler gerekir' ifadelerini kullandı.