Sadece Yozgat’ın iklim koşullarına uyum sağlayan Cehrilik Lalesi, bu yönüyle biyolojik çeşitliliğin nadide örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Doğaseverler, kısa süreli çiçeklenme dönemini kaçırmamak için bölgeye akın ederken, yetkililer ve vatandaşlar, ziyaretçilere "sakın koparmayın, sadece fotoğrafını çekin" uyarısında bulunuyor.

Sakarya'da özel çocuklar yuva üretti Sakarya'da özel çocuklar yuva üretti

Market fişlerinde sessiz tehdit! On saniye dokunmak bile krize kapı aralıyorMarket fişlerinde sessiz tehdit! On saniye dokunmak bile krize kapı aralıyor

Çünkü bu özel bitkinin doğadan koparılması, sadece doğaya zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda ağır cezai yaptırımları da beraberinde getiriyor.

CEHRİLİK LALESİNİ KOPARMANIN BEDELİ 557.212 TL!

Yılda bir kez çiçek açan ve ömrü yalnızca 15 gün süren Cehrilik Lalesi, doğal güzelliğinin yanı sıra korunması gereken nadir bitkiler arasında yer alıyor.

Kırmızı alarm: Bu LED'lerden varsa acil kaldırın! Kimyasal yanık riski taşıyorKırmızı alarm: Bu LED'lerden varsa acil kaldırın! Kimyasal yanık riski taşıyor

Bu endemik türü doğadan koparmanın bedeli ise son derece ağır. Çevre Kanunu kapsamında, biyolojik çeşitliliğe zarar verenlere tam 557 bin 212 TL’ye kadar ceza kesilebiliyor.

''MAYIS AYINDA AÇIYOR''

Cehrilik Lalelerinin nadirliğine dikkat çeken Murat Kaya, "Yozgat'a özgü endemik bir çiçek. Mayıs ayında açıyor. Biz de merak ettik ailece gelip gördük. Herkesi endemik bir bitki olan laleleri görmek için buraya bekliyoruz " ifadelerini kullandı.

Sorgun'dan gelen Fatih Alkan ise "15 günlük bir ömre sahip olduğu için ailemizle bunları görüp tanımak lazım diyerek geldik. Ziyaret ediyoruz. 15 gün içerisinde görmek istiyorsanız gelip görebilirsiniz " diye konuştu.

Kaynak: RSS