Balıkesir’de eğitim öncesi fiyat denetimi
Balıkesir’de eğitim öncesi fiyat denetimi
İçeriği Görüntüle

Birleşik Krallık’ta yapılan kapsamlı bir araştırma, çay ve kahve tüketiminde dikkatlerden kaçan bir tehlikeyi gözler önüne serdi. 450 binden fazla kişi üzerinde yapılan çalışmada, günde sekiz fincandan fazla çok sıcak içecek tüketenlerin, yemek borusu kanserine yakalanma riskinin yaklaşık 6 kat daha yüksek olduğu belirlendi.

Araştırma kapsamında, katılımcılara içeceklerini hangi sıcaklıkta tükettikleri soruldu. Yanıtların dağılımı şu şekilde oldu:

e-Devlet sayfasını taklit ettiler! Siz de mağdur olmamak için bunları yapıne-Devlet sayfasını taklit ettiler! Siz de mağdur olmamak için bunları yapın

-%17’si “çok sıcak”

-%66,5’i “sıcak”

-%15,3’ü “ılık”

Araştırmacılar, özellikle kadınların “çok sıcak” tüketme eğiliminin erkeklere göre daha fazla olduğunu ve bu tercihin genellikle 65°C’nin üzerindeki sıcaklıkları işaret ettiğini vurguladı.

'Cep telefonum kayboldu' derdine son! Artık saniyeler içinde bulacaksınız'Cep telefonum kayboldu' derdine son! Artık saniyeler içinde bulacaksınız

FİNCAN SAYISI ARTTIKÇA RİSK DE BÜYÜYOR

Ortalama 12 yıl süren takip süresinde elde edilen verilere göre, içilen çok sıcak içecek miktarı arttıkça, yemek borusu skuamöz hücreli karsinomu (ESCC) gelişme riski de ciddi biçimde yükseliyor.

*Günde 4 fincandan fazla çok sıcak içecek: 2,5 kat artmış risk

*4–6 fincan arası: 3,67 kat risk artışı

*6–8 fincan arası: 4,75 kat daha fazla risk

*8 fincandan fazla: Yaklaşık 6 kat risk artışı

BİLİMSEL BULGULAR NE DİYOR?

Araştırmanın yayımlandığı British Journal of Cancer dergisine göre, “Sıcak veya çok sıcak içecek tüketen bireylerde, bu alışkanlığı olmayanlara kıyasla yemek borusu kanseri görülme sıklığı kayda değer ölçüde daha yüksek.”

Her ne kadar bu ilişkinin biyolojik mekanizması tam olarak açıklanamasa da, bilim insanları yüksek ısıya uzun süre maruz kalan yemek borusu hücrelerinin zamanla hasar görebileceğini ve bunun da kanser gelişimine zemin hazırlayabileceğini düşünüyor.

Direksiyonun başına oturur oturmaz radyoyu açmayın! Sebebi şaşkına çevirdiDireksiyonun başına oturur oturmaz radyoyu açmayın! Sebebi şaşkına çevirdi

Bu görüş, hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmayla da destekleniyor. Deneylerde 70°C sıcaklıktaki suyun, sıçanların yemek borusunda kanser öncesi hücresel değişimlere yol açtığı gözlemlendi.

Uzmanlar, çay ve kahve gibi sıcak içeceklerin doğrudan kanserojen olmadığına, ancak çok yüksek sıcaklıkta ve sık tüketimin, yemek borusu üzerinde tekrarlayan termal hasara neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Kaynak: RSS