Türkiye'de çay ve kahve, günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Ancak uzmanlar, bu içeceklerin çok sıcak tüketilmesinin ciddi sağlık risklerine yol açabileceği konusunda uyarıyor. Araştırmalara göre, ağzı yakacak derecede içilen sıcak içecekler, özellikle yemek borusu kanseri riskini ciddi şekilde artırıyor.
YEMEK BORUSU KANSERİNE DAVETİYE ÇIKARIYOR!
Birleşik Krallık Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yürütülen geniş kapsamlı bir çalışmada, çok sıcak çay veya kahve tüketimiyle özofagus skuamöz hücreli karsinom (yemek borusu kanseri) arasında doğrudan bir ilişki belirlendi.
Günde sekiz bardaktan fazla çok sıcak çay ya da kahve tüketen bireylerde, yemek borusu kanserinin (özofagus skuamöz hücreli karsinom) görülme riskinin 5,6 kat arttığı tespit edildi.
Araştırma kapsamında 500 binden fazla kişinin sağlık verileri analiz edildi. Elde edilen verilere göre:
-4 bardak çok sıcak içecek tüketimi: Risk 2,5 kat artıyor
-6 bardak: Risk 4,8 katına çıkıyor
-8 bardak ve üzeri: Risk 5,6 katına kadar yükseliyor
Üstelik içecek 'çok sıcak' değil, sadece 'sıcak' olsa bile, riskin 1,6 ila 2,5 kat arttığı tespit edildi.
65°C ÜZERİNDEKİLER KANSEROJEN ETKİLER TAŞIYOR
Uzmanlar, 65°C'nin üzerindeki sıcaklıktaki içeceklerin kanserojen etkiler taşıdığına dikkat çekiyor. Güvenli içme sıcaklığı aralığı 48-60°C olarak kabul ediliyor.
NE YAPMALIYIZ?
*Çay veya kahveyi kaynar halde değil, birkaç dakika soğumasını bekledikten sonra tüketin.
*Bardak sayısını sınırlamaya özen gösterin.
*Ağız ve boğazda rahatsızlık hissi yaratacak sıcaklıktaki içeceklerden kaçının.