Yaşam

Zeytinin acısını çıkarmak içi püf nokta: Bu yöntemle acılığından eser kalmayacak

Salamura zeytinler bazen fazla tuzlu ve acı olabiliyor. Zeytinin acılığını gidermek için bazı pratik püf noktalar var. Suda bekletme yöntemiyle zeytinin acılığını alabilirsiniz.

Sağlık açısından oldukça faydalar barındıran zeytin, yeşil veya siyah olarak tüketilebilir. Zeytin meyvesinin içinde bulunan yüksek fenolik (polifenolik) maddesi sebebiyle acı bir tada sahiptir. Bu nedenle ağaçtan koparıp doğrudan yenmez; çeşitli işlemlerden geçirilerek tatlandırılır. En bilindik yöntem ise salamura zeytindir.

Zeytin, işlemden geçirilse de bazen yeteri kadar tatlanmaz ve acı tadı devam eder. Eğer, siyah ya da yeşil zeytininiz acı veya tuzlu kaldıysa bu çözmenin yolları mevcut.

ZEYTİNİN ACILIĞI NASIL GEÇER?

Zeytin acılığını gidermenin en pratik yolu suda bekletmektir. Buna 13 gün kuralı denir.

Acı zeytinler 13 gün boyunca suda bekletilir. Her 3 günde 1 suyu değiştirilir.

Bu yöntem, hem yeşil hem de siyah zeytine uygulanabilir.

Yanı sıra, zeytin kurma aşamasında da acılığını gidermek için bazı yöntemler mevcut. Bu yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

1. Salamura: Zeytinler, kaya tuzu ve limonlu suda bekletilir.

2. Kül ve Kireç: Zeytinler küllü veya kireçli suda bekletilir.

3. Kırma veya Çizme: Zeytinler kırıldıktan veya çizildikten sonra tuzlu suda bekletilir.

4. Tuzlu Su ve Sirke: Zeytinler, tuzlu su ve sirke karışımlı suda bekletilir.

İlginizi çekebilir:

Doğru çilek yıkama yöntemiyle raf ömrünü uzatın, tadını koruyun!

Yoğurdun sulanmaması için mayalarken ekleyin: Yoğurdunuz taş gibi olsun