Ekonomi

Ultra zenginlerin yeni adresi Singapur: Külçe külçe altın oniks kalede korunuyor

Ekonomi - Jeopolitik gerilimler, bankacılık krizleri ve ekonomik belirsizlikler, ultra zenginlerin yönünü Asya'daki en güvenli ülkeye, Singapur'a çevirdi.

Jeopolitik belirsizliklerin ve ekonomik dalgalanmaların etkisiyle ultra zenginler altına yönelirken, servetlerini saklamak için güvenli liman arayışına geçtiler.

Ultra zenginler küresel çapta artan ekonomik ve jeopolitik belirsizlikler nedeniyle servetlerini güvenle saklayabilecekleri yeni ülkelere yöneldi. Paralarını İsveç bankalarında tutan ultra zenginler, altınları için de Singapur'u tercih etti.

İsveç gibi sıkı gizlilik yasaları bulunan Singapur'un, siyasi istikrarı ve üst düzey güvenlikli altyapısı ultra zenginler için ülkeyi devasa bir kasa haline getiriyor.

1,5 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDEKİ ALTIN KASASI 'THE RESERVE'

Ultra zenginlerin kıymetli metalleri Singapur'da adeta kale gibi korunan "The Reserve" isimli depolama tesisinde saklanıyor. Havaalanına yakın, oniksle kaplı, altı katlı devasa tesisin çelik kapılarının ardında yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde altın ve gümüş külçe olduğu düşünülüyor.

Tesis içinde çok sayıda özel kasanın yanı sıra, üç kat yüksekliğe ulaşan binlerce kiralık kasa ve bir depolama odası bulunuyor.

KASA TALEBİNDE YÜZDE 88'LİK ARTIŞ 

The Reserve'ün kurucusu Gregor Gregersen, altın madenini andıran tesiste yılbaşından bu yana saklanan değerli metal miktarının yüzde 88'lik bir artış kaydettiğini belirtiyor. Gregersen'e göre fiyat riskine daha az maruz kalmak isteyen zenginlerin fiziki külçe altına ilgisi giderek artıyor.

NEDEN SİNGAPUR?

Singapur’un siyasi ve ekonomik istikrarı, onu altın saklamak için cazip hale getiriyor. “Doğu’nun Cenevre’si” olarak anılan şehir devleti, güvenli yargı yapısı, konumu ve ulaşım kolaylığıyla dikkat çekiyor.

Dubai merkezli danışmanlık şirketi Millionaire Migrant’ın kurucusu Jeremy Savory, müşterilerinin altınlarını Singapur, İsviçre ve Dubai’deki kasalara taşıdığını söyledi. Özellikle Lübnan, Mısır ve Cezayir gibi finansal sistemine güven duyulmayan ülkelerden gelen yatırımcılar, varlıklarını yurt dışına çıkarmaya daha istekli.

Savory’ye göre, Singapur’un geçiş merkezi olması, yatırımcılara hem güvenli saklama hem de kolay erişim avantajı sağlıyor:
“Bankaya yatırabilir, altınınızı orada saklayabilirsiniz ama aynı zamanda bir geçiş merkezi olduğu için kolayca erişebilirsiniz. İsviçre’nin kaybettiği yeri burası kazandı.”

Dubai de benzer bir merkez olarak öne çıksa da, süreçte daha fazla evrak gerektirmesi, bazı yatırımcılar için caydırıcı olabiliyor.